Leidens Ontzet bij Annies & Waag

  • Annies & Waag
  • Datum: 02/10/2019 - 03/10/2019
  • Locatie: Aalmarkt, Leiden

Dit was een levenslange droom die uitkwam. Elk jaar vieren de Leidenaren het Leidens Ontzet, de bevrijding van de stad van de Spanjaarden. Heel Leiden verandert in een feestje, met hutspot, haring en wittebrood en uiteraard de kermis. Al jaren liepen wij rond met het plan om het water voor Annies en Waag vol te leggen met pontons en hier ons eigen feestje te bouwen.

De stoute schoenen aantrekken

Omdat we al veel met Waag werkten (onder andere bij Waag een borrel, maar ook bij andere feestjes) hadden we een ingang. Ook de vergunninghouder van de feesten op de Nieuwe Rijn is een goede bekende, dus dit was het jaar om onze plannen werkelijkheid te laten worden. Toen we Annies en Waag ook enthousiast kregen, moest alles op alles op zoveel mogelijk van de gekkigheid uit te kunnen voeren.

Een feest op het water

De kades bij Annies en Waag, het deel in Leiden waar de Oude en Nieuwe Rijn samenkomen, kunnen al veel mensen kwijt. Ons feest wilden we echter op het water vieren – maar hoe krijg je dat voor elkaar? Met tientallen pontons, die ’s nachts werden neergelegd om de reguliere scheepvaart niet in de weg te zitten, werd een enorme dansvloer op het water gelegd. Podium erop, barren erbij, vette artiesten en gezellige aankleding: het feest kon beginnen!

Een impressie

Een foto zegt 1000 woorden.

Optredens van Soulbeach doen het altijd goed!

Voor jong en oud

Veel feesten worden georganiseerd voor een duidelijke doelgroep: studenten, medewerkers van een bedrijf, liefhebbers van rockmuziek, etc. Dit keer moesten we een feest organiseren dat voor zoveel mogelijk mensen zo leuk mogelijk was. Nu kunnen we nooit altijd iedereen gelukkig maken, maar we kunnen wel rekening houden met wat goed ligt. We hebben expres artiesten en acts geboekt die bij jong en oud aanslaan, die wat herkenbaars brengen en vooral: weten wat een feestje is.

Een daverend succes

Het weer bij Leidens Ontzet is altijd maar afwachten, ook dit jaar hebben we de nodige buien gehad, maar dat heeft de bezoekers absoluut niet tegen gehouden. Zowel op 2 als op 3 oktober stond het stampensvol en was het maar goed dat we geen dak hadden – anders ging dat er absoluut af. Leuk weetje: toen het nummer “Links rechts” van de Snollebollekes gespeeld werd, verschoof ons ponton-eiland door de duizenden mensen een halve meter naar links en naar rechts – niet gevaarlijk, wel erg grappig 😅

Volgend jaar weer!

Tenminste, als het aan ons ligt. Het was een geweldige eerste editie en we hebben veel goede reacties gehad. Wij gaan hier dan ook graag mee door!