Bericht van

Evenementen na corona: blijven kaartprijzen gelijk, verleggen we het risico, of gaan we samen sparen?

We missen de erkenning van een belangrijke verschuiving in de evenementenindustrie. We zien tientallen acties als “help de horeca” en “bewaar je kaartje, geniet later!”. Absoluut essentieel, maar vooral ook een doekje tegen het bloeden. Oplossingen voor een urgent probleem, maar totaal geen oplossing voor de lange termijn. Pre-corona kon je een evenement goed verzekeren, een duidelijke begroting maken aan de hand van zekerheden en risico’s. Natuurrampen en terrorisme werden uitgesloten, maar inschatten hoe een evenement rendabel te krijgen was vele malen makkelijker.

Corona zorgt voor een niet te dekken risico

Voortaan altijd lege zalen..?

Als er weer een nieuwe golf verschijnt, worden alle evenementen (terecht) geannuleerd. Een nieuw en waarschijnlijk risico, waardoor elke organisator voorlopig liever afziet van het organiseren van een groot evenement. Als de kans 20% is dat je afgelast wordt en je dan wél 80% van je kosten maakt zonder inkomsten, zal iedereen met financieel inzicht inzien dat het oude verdienmodel flink is verslechterd. Grote producties kosten veel tijd, dus met de huidige afspraken en consumentenbescherming kán dit niet meer.

Optie 1: deel het risico met de bezoeker en de leverancier

Als in de algemene voorwaarden opgenomen wordt dat bij annulering van het evenement door niet te dekken redenen (corona, natuurramp, terrorisme) slechts de helft van de kaartprijs wordt terugbetaald, wordt de kaartkoper ook risiconemer. Wil je naar een feestje? Dan begrijp je ook dat het voorbereiden van een feestje geld kost, annulering geld kost en je afstand doet van een deel van dat geld als je een toegangsbewijs koopt.

De afspraak met leveranciers en artiesten wordt ook aangepast: als het feest niet doorgaat vanwege gegeven redenen, dan wordt slechts de helft van de fee betaald. Als leveranciers en artiesten dit weten, zullen zij weer de vrijheid voelen afspraken aan te gaan, maar snappen ze ook dat de zekerheid van doorgang nu eenmaal niet meer bestaat.

Optie 2: we beginnen een spaarpot

Bij elk kaartje dat verkocht wordt, gaat er een klein bedrag bovenop voor het corona-potje. Laten we zeggen dat er 10% van de kaartprijs bijkomt. Dit geld gaat in een fonds, waar op den duur een serieus bedrag op verzameld is. Dit fonds wordt ingezet als er weer een nieuwe golf ontstaat en evenementen weer afgelast moeten worden. Het is een soort broodfonds – of eigenlijk een verzekering voor de gehele sector, die betaald wordt door de afnemers: de bezoekers. Na een bepaalde periode is het fonds groot genoeg en kan deze maatregel weer afgeschaft worden (en het fonds stilletjes blijven bestaan).

Optie 3: roept u maar!

Uiteraard zijn er andere opties, zoals een fonds vanuit de overheid, vouchers, hogere kaartprijzen, andere afspraken met leveranciers/artiesten, etc. Wij zoeken graag de meest eerlijke oplossing, die aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Het moet eerlijk zijn, voor zowel organisator, leverancier als bezoeker.
  • Vooral bescherming bieden aan kleinere partijen, omdat hun risico’s sowieso al moeilijker in te schatten zijn.
  • Zorgen voor iets meer nivellering, zodat er niet meer ongelijkheid ontstaat.
  • Maar vooral: een fundament bieden waar weer op gebouwd kan worden. Geef houvast, zodat organisatoren weer kunnen plannen.

Wij hebben gelukkig weer volle agenda’s, maar we gaan het gesprek graag aan. We zijn vooral benieuwd wie dit op durft te pakken: brancheverenigingen, overheid, ticketproviders, wie gaat dit doen? Als we hier goed uit willen komen met de complete evenementenbranche, moeten we hier nu een breed gedragen oplossing voor bedenken.

Geef een reactie