Bericht van

Hoe ruimtegebrek en een (terecht) afwachtende overheid nu al een streep door de zomer zet

Dat we in Nederland niet heel veel ruimte hebben, dat mag iedereen bekend zijn. Echter hebben we dit jaar nog veel meer ruimte nodig, vooral door de 1,5 meter afstand die we van elkaar moeten houden.  We stevenen af op een onhoudbare situatie, waar we nu nog wat aan kunnen doen: opnieuw kijken naar hoe we onze ruimte indelen en inzetten.

Toiletten, zowel openbare als bij restaurants, strandclubs en kroegen, zijn niet meer hygiënisch genoeg en worden een risicopunt voor besmetting – over de rijen nog niet gesproken. Voor dezelfde hoeveelheid mensen zijn er veel meer voorzieningen nodig.

Gaat het strand straks dicht?

Drukke plekken zoals het Vondelpark en het strand zullen worden afgesloten als de maatregelen van de overheid niet praktisch uitgevoerd kunnen worden. Dit zorgt voor een domino-effect omdat de drukte zich simpelweg zal verplaatsen. De sluiting van de ene locatie zorgt voor meer drukte bij de andere.

Niemand gaat op vakantie, dus er zijn veel meer Nederlanders in het land die wel graag van het zonnetje willen genieten. Waar normaal veel mensen weg zijn in de zomer, denkt niemand nu aan vakantie. Dat betekent wellicht minder toeristen die hierheen komen, maar op veel plekken weegt dat niet op tegen de Nederlanders die zelf op vakantie zouden zijn.

Wat staat er te gebeuren?

Het is een opeenstapeling, die ervoor zorgt dat dit het meest waarschijnlijke scenario wordt:

  • Stadscentra, parken en stranden worden te druk. Sommige hiervan worden afgesloten omdat het niet te houden is.
  • De drukte verplaatst zich naar andere plekken, die worden één voor één ook afgesloten.
  • Mensen met tuin hebben een kans op een fijne zomer, mensen zonder kwijnen weg in een flatje.
  • Horeca kan met minder mensen op het terras niet genoeg omzet behalen en gaat failliet.
  • Het merendeel van de beslissende partijen doet net alsof dit niet voorkomen had kunnen worden.

Wat kunnen we er tegen doen?

We zijn daar heel stellig in: de decentralisatie van gezelligheid moet nu gepland en geregeld worden. Pleinen, parken en stranden moeten open, zoveel als het kan, met een heleboel maatregelen. Geef mensen wél de mogelijkheid naar een schoon/ontsmet toilet te gaan, eventueel tegen betaling (een euro voor een toiletbezoek op ’t strand, dat zou toch best moeten kunnen?). Breng drukte in kaart, zorg dat men kan vinden waar het rustig is, maar maak vooral die rustige plekken beschikbaar om te recreëren.

Wij pleiten ervoor dat gemeenten opnieuw kijken naar bestemmingsplannen en “een vroegtijdige sluiting van de zomer” als reëel risico zien. De sluiting van een populair park werkt als een dominosteen en verplaatst het probleem naar elders. Als we hier nu vol onze schouders onder zetten, kunnen er in juni op allerlei plekken terrassen op rustige locaties open die wél aan de eisen voldoen, zodat andere locaties ademruimte krijgen. Verlaag de precario, zorg voor meer mogelijkheden, als de zomer echt begonnen is, dan is het te laat hier nog op in te spelen.

  • Zorg voor meer ruimte waar mensen kunnen recreëren, om andere plekken te verlichten (en dus open te houden).
  • Meer schone toiletten, zeker voor de dames (en werk daar sowieso aan).
  • Wijs verantwoordelijken aan voor locaties, zodat die netjes blijven en handhaving ook te doen is.
  • Stel regels op die heel duidelijk zijn, maar geef vervolgens ook de ruimte om binnen die regels te opereren.

Hoe krijgen we dit van de grond?

Wij hebben al plannen ingediend bij gemeentes in onze regio (Leiden), deze worden nu behandeld. We zijn hierin eigenlijk niet duidelijk genoeg geweest in de risico’s die passiviteit met zich meebrengt. Winkelstraten worden afgesloten, mensen zitten al zo lang binnen, de zomer gaat op slot als we nu niet handelen.

Wij hebben complete plannen ingestuurd voor tijdelijke terrassen, we hopen dat anderen hetzelfde doen. We hebben een systeem gebouwd waarmee mensen kunnen reserveren en bestellen, we hebben regels voor bezoekers, eisen voor hygiëne, etc. We vragen dat anderen ook bij de lokale overheden aankaarten dat we nu actie moeten ondernemen (klinkt dit als iets voor jou, neem dan contact op).

Voor alle niet-ondernemers: let op. Naast dat je vakantieplannen niet doorgaan, is de kans heel groot dat zwemgelegenheden, parken en stranden deze zomer niet altijd open zullen zijn. Steun ondernemers die wél wat willen organiseren, maak je hard voor mogelijkheden in plaats van beperkingen. Samen maken we de zomer!

Geef een reactie