Bericht van

Evenementen en het coronavirus, hoe gaat het met de verzekering? Is dit gedekt binnen een evenementenverzekering?

Het Mobile World Congress in Barcelona is laatst afgelast vanwege het coronavirus. Dagelijks vallen er ruim honderd doden, dat wellicht in schril contrast staat met de griep, maar alsnog dus verstrekkende gevolgen kan hebben. Een beurs met 100,000 bezoekers gaat niet door en de organisator is aan het lobbyen om ervoor te zorgen dat het gezien wordt als een noodtoestand (dan betaalt de verzekering namelijk uit).

Wij zijn met Puur al eens afgelast , we waren goed verzekerd en kregen dus ook onze kosten vergoed. Het blijft vervolgens altijd een puntje op onze radar, dat evenementen volledig buiten onze invloed om, niet door kunnen gaan. We verzorgen met Eventmaat natuurlijk veel producties voor andere partijen en verkeerd/niet verzekeren kan je echt de kop kosten. Een goede evenementenverzekering is heel erg belangrijk – een voorwaarde voor elk serieus evenement.

Het coronavirus in Nederland

Als het coronavirus in Nederland belandt en de overheid onder druk wordt gezet er wat aan te doen, zullen evenementen daar flink onder kunnen lijden. Italië gooit al dorpen in quarantaine en er is al gedoe met grenzen. Dus, wij hebben laatst aangeklopt bij No Risk Events, die ons eerder heel goed geholpen hebben met de afhandeling van ons geannuleerde evenement. Nu onze evenementen laten verzekeren zodat deze ellende in elk geval gedekt is.

Zij gaven aan dat een paar verzekeraars het coronavirus nog niet uitsluiten, maar de meeste al wel. Het is dus verstandig om vandaag of gister contact op te nemen met je intermediair/verzekeraar om die polis voor komende zomer alvast af te sluiten (en te zorgen dat corona binnen de dekking valt). Als je een verzekering afsluit: dek alle risico’s die je niet kan dragen. Als je denkt dat de kans klein is dat iets gebeurt, dan zijn de poliskosten ook laag (dus wél verzekeren).

Voor foodtruckhouders wordt dit ook wel een puntje van aandacht. Het kan dus maar zo dat de overheid straks zegt dat evenementen maar even niet door moeten gaan om het verspreidingsrisico te minimaliseren. Als jij financieel rekent op een overvolle zomer, zorg dan dat je hiervoor verzekerd bent, of dat je een regeling treft met de evenementen waar je staat (neem bijvoorbeeld garanties op in je algemene voorwaarden).

Andere posten om te verzekeren

Uiteraard schade, materiaal, onkosten, de standaard. Maar, als evenementenorganisator kan je ook de volgende zaken meeverzekeren:

  • Slecht weer, vanaf wanneer het gevaarlijk wordt. Hebben wij helaas eens aanspraak op moeten maken.
  • Overmacht – als er iets buiten je invloed roet in het eten gooit.
  • Terrorisme, vaak als extra clausule wel te verzekeren.
  • Een deel van je winst, afhankelijk van je kosten. Meestal tot 30% van je begroting.

Risico’s voor organisaties

Evenementenorganisatoren nemen enorme risico’s. Begrotingen van meerdere tonnen, tientallen leveranciers, duizenden momenten waar het mis kan gaan. Laat zo’n virus alsjeblieft niet de halve festival- en evenementenbranche om zeep helpen als we een zomer niks mogen doen.

Bereid je voor op het slechtste, hoop op het beste. Zou fijn zijn als deze zomer Corona gewoon weer gedronken wordt in plaats van doden veroorzaakt. Wij maken graag nog even reclame voor Klap No Risk (zijn gewoon tevreden klant), of neem contact op met ons als je eens wilt sparren. Ook voor zulke dingen zit je bij Eventmaat goed!

P.S. Klap No Risk gaf ons aan dat corona inmiddels niet meer te verzekeren is. Desalniettemin, is de boodschap intact. Veel geluk!

P.P.S. vanuit Eventmaat plaatsen wij ook regelmatig stukjes op Facebook in een groep bedoeld voor organisatoren. Dit artikel is een aangepaste versie van zo’n bericht.

Geef een reactie