Bericht van

Wat kan je doen om geluidsoverlast te beperken? Maak het inzichtelijk!

We organiseren het liefst evenementen die geen overlast veroorzaken. Helaas is dat niet altijd mogelijk, maar we kunnen wel veel maatregelen nemen het te beperken. Voor Puur oud & nieuw hebben we naar verschillende opties gekeken en toegepast om de geluidsoverlast te minimaliseren.

Richt je geluid de goede kant op

We hebben ervoor gezorgd dat de speakers van de huizen afgericht stonden door te schuiven met de podia en we hebben gebruik gemaakt van cardioide subwoofer opstellingen. De lage frequenties, die normaal gesproken alle kanten opgaan, worden aan de achterkant van de speaker zachter worden gemaakt door een fase-verschil. Dit kan met lage frequenties redelijk makkelijk. Zo wordt het achter de subs een stuk rustiger en hebben bewoners hier veel minder hinder van.

Hier zichtbaar, het verschil tussen een cordioid en een normale sub opstelling.

Maak tekeningen en modellen

Om er zeker van te zijn van onze verwachtingen, hebben we tekeningen gemaakt van de opstelling en het model haar werk laten doen. Omdat dit om een buiten evenement betrof (in tenten) en de zeilen in tenten voor de hele hoge frequenties de tonen wel tegen houden maar voor de lage frequenties veel minder, hebben we besloten ons ontwerp als open lucht te klassificeren. Dit gaf ons minder speling in de te gebruiken volumes, maar konden we wel een betere garantie op het geluidsontwerp geven.

Door deze model tekeningen over de tekeningen van de buurt te leggen konden we uitlezen welke dB(spl) levels we konden verwachten op welk punt en konden we dus ook blijven schuiven totdat de mogelijk te ervaren overlast minimaal was.

Hulp nodig bij het opstellen van een geluidsplan?

Geen aandacht besteden aan het beperken van overlast is ronduit asociaal. We vinden dat een feestje voor de een niet een hel moet zijn voor een ander. Met goede maatregelen is geluidsoverlast flink te minimaliseren. Bij Eventmaat hebben we meerdere geluidstechnici als Luke en Tom rondlopen die heel goed weten hoe geluid zich voortbeweegt, hoe speakers werken en wat we kunnen doen om de bezoekers wél goede geluidskwaliteit te bieden en de buren zoveel mogelijk te sparen. Zij maken ook zulke mooie modellen/tekeningen, die erg helpen bij het overleg met gemeente en hulpdiensten. Mocht je ook hulp nodig hebben met geluidsplannen of opstellingen van speakers, neem dan vooral contact op. Wij helpen je graag!

Geef een reactie