Bericht van

Geschikte artiesten en acts booken voor je event

De jongens van Dekmantel boeken al jaren precies wat ze zelf willen horen, Awakenings boekt alle techno-toppers en North Sea Jazz heeft een mix tussen jazz-artiesten en publiekstrekkers. Hoe vind je geschikte artiesten en acts voor jouw evenement?

Bepaal voor wie je boekt

Geef je een feest uit liefhebberij en wil je jouw smaak leidend laten zijn? Boek dan precies wie jij wil binnen je budget. Onze tips, behalve die onderaan over het doen van een fijne booking, zijn voor jou niet echt van toepassing.

In elk ander geval: onderzoek je doelgroep. Welke leeftijdscategorie zijn ze, houden ze van dance, of van Nederlands-talig? Wat voor muziek vinden ze leuk en zijn ze bereid ervoor te betalen? Maakt het uit of ze de DJ kennen, of zijn ze al ok als die gewoon hun favoriete plaatjes draait?

Wij zijn er zelf achter gekomen dat een deel van ons publiek geen enkele voorkeur heeft voor wie er draait, zolang ze maar bekende hitjes horen. Op die manier zoeken wij een mix tussen wat wij zelf vet vinden, een paar grotere namen als publiekstrekker, maar programmeren ook DJ’s die lekker bekende plaatjes ten gehore brengen.

Check het internet voor inspiratie

Zeker bij dance, hou je social kanalen bij, zit er bovenop. Houd Beatport in de gaten, maar ook Raad de Plaat. Is een dikke plaat van een totaal onbekende DJ al 4 keer aangevraagd (en vind jij die ook vet), kijk eens of je hem of haar kan boeken. Er zijn veel groepen op Facebook met vette artiesten die net onder de radar blijven en wel echt de moeite waard zijn. Kijk bij artiesten die je interessant vindt hoeveel van je eigen netwerk hen ook liken. Zet setjes aan van Soundcloud om te bepalen of het echt wat voor je feest is.  

Die handjes mogen in de lucht.

Vraag je netwerk en laat je adviseren

Je weet dondersgoed wie ik nu bedoel met je netwerk: de mensen om je heen die elke zoveel tijd vette muziek aan je laten horen en heel enthousiast zijn. Zij houden de scene al goed in de gaten, dus mocht jij hier de tijd niet voor hebben, laat je vooral adviseren. Niemand verwacht dat jij als booker alle geschikte artiesten kent. 

Een paar tips voor het boeken van artiesten

Sommige bookingskantoren zoals Jan Vis hebben relatief vaste prijzen voor eenmalige deals (als je veel vaker boekt kan je vast wel lagere prijzen krijgen). Voor dance is ’t vaak een kwestie van handje-klap. 

  • Bepaal een budget om te boeken en houd je hieraan. 
  • Vraag om een openingsbod van het bookingskantoor. Het is makkelijker om naar beneden te onderhandelen als je weet wat hun prijs is. Wees niet bang om resoluut ‘nee, we gaan niet meer verder onderhandelen’ te zeggen als het veel hoger is dan je had verwacht. 
  • Denk aan de extra kosten zoals administratiekosten van het bookingskantoor. Voor Nederlandse artiesten belastingen, maar voor buitenlandse artiesten ook vliegtuig, hotel, transport en vaak dingen als diner.
  • Richt je niet op een paar artiesten die je wil hebben, maar maak een grotere lijst en schrijf ze allemaal aan. Overal waar je een goed gevoel hebt ga je mee de onderhandeling in, vervolgens kan je puzzelen. Als je bij een booker binnenkomt met “ik moet deze artiest hebben anders valt mijn feest in duigen” dan weet een bookingsagent dat er bij jou wat te halen valt.
  • Vraag bookingskantoren om alternatieven. Ze hebben vaak nog wat artiesten die ze een beetje willen pushen, die ze graag onderdeel maken van een grotere deal. Zo kunnen zij hun beginnende artiesten toffe slots geven en zo zijn ze zelf ook meer geneigd je tegemoet te komen.  
  • Als je grotere evenementen organiseert, boek met z’n tweeën. Je kan dan harder onderhandelen en aangeven dat een ander dwars gaat liggen als je niet krijgt wat je wil. Voer onderling af en toe een felle discussie en haal samen het onderste uit de kan.

Om goed te boeken, informeer je goed, laat je niet omlullen door bookers die andere belangen hebben dan jij en luister naar je publiek. Op de dag zelf leer je het meest voor vervolgedities, ga langs bij de stages en kijk wat werkt. Veel geluk!

Geef een reactie